Een pakkende blog schrijven. Het ziet er zo makkelijk uit, toch valt het in de praktijk vaak tegen. Want hoe pak je dat nou aan? Hoe zorg je dat je lezers aantrekt, ze niet meer loslaat en je boodschap op de juiste manier overbrengt? Vandaag verklap ik je mijn gouden regeltjes als het gaat om het schrijven van blogposts.

Schrijf een pakkende eerste alinea

Wat ik de laatste jaren vooral heb gezien is dat herkenning een grote rol speelt. Het is belangrijk dat mensen zich herkennen in de situatie die jij voor ze schetst in jouw blogpost. Die herkenning zorgt ervoor dat zij zich verbonden voelen met jouw artikel en natuurlijk hoop je dat ze zich uiteindelijk ook verbonden voelen met jouw onderneming maar dat is nu nog niet aan de orde. Herkenbaarheid en verbondenheid zijn de keywords als het gaat om de opening, de eerste alinea.

Maak gebruik van tussenkopjes

Belangrijk als je wilt dat je lezers bij je blijven en niet na een paar seconden weg klikken. Maak het lekker leesbaar! Hoe dan? Nou, door met tussenkopjes te werken. Het zorgt er niet alleen voor dat je tekst lekker loopt, je lezer kan zo ook snel scannen wat voor hem of haar van waarde is. Natuurlijk is je hele artikel waardevol, maar wellicht zijn ze geïnteresseerd in één specifieke tip.

Voeg een passende afbeelding toe

Très important! In deze huidige snelle wereld is er geen ontkomen aan. We zijn plaatjesmensen geworden. Afbeeldingen maken of breken je artikel. Zorg dus dat je gekozen afbeelding altijd iets zegt over de inhoud van het artikel!

Maak je blogpost waardevol

Je blogpost moet een aanvulling zijn voor je lezers. Ze moeten er concreet iets aan hebben. Geef dus ook altijd nieuwe informatie of tips in je blogpost zodat de lezer je artikel als waardevol beschouwd. Wees altijd duidelijk en to the point in je tips. Vermijd termen als ‘leef je in’ en ‘roep het gevoel op dat’ dit is niet concreet!

Vraag om tips!

Wil je echte interactie met je lezers? Stel ze dan een vraag. Hiermee lok je reactie uit in de positieve zin van het woord. Je laat ze nadenken en hun gedachten of tips delen met jou en andere lezers. Deze reacties kunnen je nieuwe informatie of inzichten opleveren en verrijken daarnaast je lezers. Altijd doen dus!

Natuurlijk niet geheel onverwacht. Maar heb jij nog tips om een waardevolle blog te schrijven?